Sunday, December 1, 2013

Notre-Dame De Paris

"First, I loved women, then animals; now i love stones. They are quite as amusing as animals or women, and less treacherous." - Notre-Dame De Paris, Victor Hugo

Jeg har lest meg igjennom den svært likbare Notre-Dame De Paris, også bedre kjent som "Ringeren i Notre Dame". Den handler jo egentlig ikke om ringeren, da, men snarere om alle hendelsene som Notre Dame kan skue ned på fra sitt senter i Paris by. Det er en sterk bok jeg kommer til å ville lese om igjen. Nå har jeg omlag 100 sider igjen, men de skal jeg spare til etter jul. Nå som det er advent står A Christmas Carol for tur, samt to andre Dickens julefortellinger. Nevnte historie er jo godt kjent for de fleste av oss, og det er veldig festlig å lese hvor direkte sitert boken er i filmene.

Notre-Dame de Paris inkluderer også en svært omfattende beskrivelse av 1600-talls paris og dens fortid og fremtid. De fleste av oss har sikkert en fornemmelse om hva den "voksne" versjonen av Disneyfilmen medbærer, om man har sett Disneys versjon ihvertfall... Den er en svært vakker fortelling om mennesket og våres behov, og vårt korte livsløp tvinnet usynlig inn i andres korte livsløp. Den handler om flere karakterers uopphørlige kjærlighet til La Esmeralda, en pike på knappe femten år, oppfostret av sigøynere og elsket av hele paris. Hatt og elsket av sin egen mor, som hun ble kidnappet fra som spebarn. Kampen står mellom Erkediakonen Dom Claude Frollo, Kongens ansatte, Captain Phoebus de Chãteaupers, og adoptivsønnen til Frollo, Quasimodo i jakten på Esmeraldas hjerte. Alle med sine mål. Noe som forbauser meg mest i forhold til Disneyfilmen er Phoebus og hans forlovelse til Fleur-de-Lys og hans kjærlighet i henne. Både Pheobus og Frollo er fanget av kjødets lyst, mens døve Quasimodo egentlig er den eneste som er tilfreds med å kun få observere hennes gudommelige skjønnhet. Som sagt ikke ferdiglest enda, men jeg gleder meg til å fortsette.


0 comments :