Monday, March 11, 2013

Day 1 - St. Nicholas Church

Tyrkiaturen skal igjen få litt fokus i bloggen. Det kuleste gjenstår fremdeles å legge inn hit, og hvor dårlig arkivert er ikke den turen om jeg ikke snart får rumpa i gir? Jeg vil jo veldig gjerne kunne se tilbake til det en dag. Synd jeg begynner å stokke om dagene. Vi var i Tyrkia i 8 dager, og alle utenom én dag flyttet vi hotell hver morgen. Vi kjørte buss og stoppet for flere severdigheter på veien til vår neste stopp, for så å pakke sammen og reise igjen morgenen etter. 

Det er fremdeles bare dag 1, da vi drar i destinasjon av St. Nicholas-kirken. Jepp, det er selveste utgangspunktet til vår Julenisse det er snakk om. Kirken er i svært dårlig tilstand og er under renovering. Vi ankommer like før rushet og pøsregnet og får kikket litt rundt på egenhånd først. St. Nicholas selv er begravet i kirken, og det utføres mange pilgrimsreiser til hans grav (som vel og merke er i en steinsarkofag bak glass). Det var rørende å se folk gråte og be foran graven hans. Mannen med stearinlyset måtte vente så lenge at lyset hans ble borte før han kom fram i køen. Utenfor møtte vi en katt og to hunder. Ellers en sjappe dekorert med dagens bilde av den amerikanske "santa claus". Jeg elsket avslutningen for denne dagen da det begynte å hølje ned med regn. Alle andre enn oss brukte annledningen til å kjøpe seg paraplyer, mens jeg trivdes svært godt i sandaler og dype søledammer (på tross av at sminken fikk en utfordring). 

 Besøket i St. Nicholas-kirken var en av severdighetene som ikke var inkludert i pakkeprisen vår, og hele pakkepris-systemet er en annen historie. (Jeg skal prøve å gjøre den kort). Vi betalte en viss sum for fly og hotellopphold (samt frokost), samt eskorte til og fra flyplassen og velkomstdrink. Da vi hadde integrert oss i reisegruppen fikk vi noenlunde frie tøyler med å betale for pakkepris nummer to. Her var det snakk om middag hver dag og inngangsbillett (+guidet tur) til alle severdighetene vi skulle innom (I brosjyren stod det at alt ville være inkludert i denne pakken). Skal du noengang på en slik tur, husk å ta brosjyren veldig bokstavelig! Det første guiden gjør er å prøve å prakke på oss en dyrere løsning på hele 1000 kr dyrere per hode enn den andre løsningen, og den inneholdt lunsj og noen ekstra severdigheter. Vi ble anbefalt å ta den da de tidligere hadde fått klager om at det var mangel på mat rundt lunsjtider. Jeg og Rino nektet å ta denne løsningen, og dette måtte vi altså krangle oss til! Alle de andre stakkarene måtte spise gørrkjedelig buffét til lunsj i tillegg til frokost og middag!!! De andre severdighetene kunne vi dessuten betale oss inn for ved ankomst, og ut ifra at den valgfrie "Turkish night" kostet 250 kroner per hode, visste jeg og Rino at vi ville tjene på å ligge unna lunsj-løsningen og heller bruke lommepenger på mat. Kjipest var selvfølgelig det at bussen hver eneste dag da stoppet på et eller annet pensjonist-lignende, øde område for lunsj-spising. Og da hadde vi jo ikke mulighet til å gjøre annet enn å vente i de.. 1-2 timene det tok. Og grunnen til at jeg nevnte at en bør lese brosjyren ordentlig er fordi at i vår brosjyre stod det at vi skulle passere kalk-hyllene Pamukkale, men det var selvfølgelig ingen lovnad om at vi faktisk skulle inn og se på det! I vår tur var mye lovet, men både pamukkale (høydepunktet), St. Nicholas-kirken, en båttur (den tok hele dagen, de kunne jo egentlig ikke latt oss bli igjen), et museumsbesøk i Afrodisias og Turkish night. (tror det var det), var ikke inkludert i den prisen vi ble lovet å betale; disse måtte man da betale for utenom de andre kostnadene.

0 comments :