Friday, October 19, 2012

Day 1 - Ancient City of Myra

Vi ankom flyplassen i Antalya på formiddagen, tirsdag den 9. oktober. Vi ble dirigert til bussen og introdusert til vår engelsktalende tyrkiske guide, Hilmi. Klimaforskjellen var et sjokk for meg da vi hadde regnet med regnvær i følge yr. Jeg skiftet på flekken. Det tok ikke mange flakkende blikk før vi hadde orientert oss blandt en horde av pansjonister. Ikke at det var overraskende, egentlig.

De første bildene her illustrerer hvordan utsikten var fra bussen på vei til det første hotellet. På den lille kafé-pausen vi tok, som jeg nevnte i går, møtte jeg en liten kneler som manglet en arm. Rino betrygget meg med at jeg kom til å finne mange, så jeg tok bare det éne bildet før vi gikk tilbake til bussen.

Vi ankom hotellet og der ble vi angrepet av en mann som hadde tre kameler. Jeg syntes så synd på kamelene, og ville vel egentlig bare bort og si hei. Mannen dro meg i armen bort til kamelen og ba meg sette meg. Jeg var redd for alle verdisakene våre, da vi ikke hadde kommet inn på hotellrommet vårt enda. Etter litt mas, tvang og null språklig forståelse satt vi plutselig begge to oppå en av de stakkars kamelene mens mannen tok kameraet vårt. Da han begynte å gå vekk fra verdisakene våre befalte vi han om å snu, hele greia var jo bare mongo og da vi kom tilbake skulle de ha 20 euro per pers(!) for å ha tvunget oss opp på de stakars dyrene. Jeg nektet å betale, så mannen gav meg "the bug-eye".

Etter en kort natt i et hotellrom med kun to enkeltsenger dro vi på vei til Myra, der et gammelt gravkammer ligger plassert ved siden av et teater som var bygd til ære for guden Bakkus (du veit, han som seiler på vinen i fantasia). Bakkus var i utgangspunktet en gud for fest (og alkohol), men all festingen og drikkingen gjorde at folk danset og lagde skuespill, noe som førte til at teateret oppstod.

Da vi ankom det gamle greske teateret, Myra, blir vi møtt av en enorm ruine som man tydelig ser at er gravd ut av bakken. Med litt fantasi er det lett å se for seg hvor storslagent det var en gang i tiden, når folk kom fra fjernt og nært for å se forestillinger. Oppe i fjellsiden var det Lykianske(?) gravkammere skåret rett inn i fjellet. De stod over alt. Oppe på toppen av fjellet var ruinen av den første originale byen Demre, og vi kunne såvidt se bymuren der oppe.

Det var en fantastisk opplevelse å få se Myra. Også et sjokk for oss som er vandt med norske ruiner (bestående av steiner og mer steinger og kanskje en samling av steiner som en gang var et hus). Jeg har sett både Faistos og Knossos på Kreta, og selv om malingen er bevart der, var det ingenting i forhold til denne kjempen.

3 comments :

Vardøger said...

Er alltid så spennende og se sånne plasser, har bare sett ruiner i england og kroatia :)

Lene said...

Ruinene er helt nydelige! Sånne turer er alltid så spennende å lærerike, kjempegøy å få lære litt om de gjennom deg når jeg ikke kan dra selv :D Mannen med kamelene hørest litt vel plagsom ut, å forvente betaling for å tvinge noen oppå en kamel er bare fjernt! Gleder meg til neste del! :D

Avarquare said...

Fina bilder :D ! Får lust att åka någonstans nu :><3