Friday, May 20, 2011

ou, ou, ou.. provosert much?

Nasjonalistisk? Ja. Hva vil det egentlig si? Du er for det norske i grove trekk. Hva er det norske? Det er hvert eneste fragment som har tatt oss med igjennom tiden. Hvordan er Norge nå? Flerkulturelt.

De eldre er kjent for å være konservative. Denne overkommeligheten har lagt igjen en fordom hos meg, en fordom jeg er fullstendig klar over at jeg besitter, men som ikke gjør annet enn å unnslippe farer. Se for deg en konservativ, eldre dame som observerer ungdom uten etnisk norsk bakgrunn i en regelrett norsk feiring. De unge kvinnene bærer Hijab i tillegg til Bunad. Andre bærer utenlandske flagg. Hva er et godt grunnlag til å forakte dette og mene at det er feil? Hvem har rett til å uttale seg? Det som slo meg, var at mine gjevngamle, oppegående unge voksne mente akkurat det samme som de eldre.

Igjen: hva er Norge? Flerkulturelt. Det er en status vi har ønsket å oppnå til en viss grad. Greit, politikken for integrering og innvandring er kanskje ikke solid som stein enda, men det er slik det er blitt. Norge, som et forbilde i å omfavne nye tenkemåter har fått en ny vri.

En innvandrer, du kaller dem "utlendinger", er da også en nordmann? En utlending har også lov til å feire landets dag (hans eller hennes dag) og samtidig være stolt av hans eller hennes kultur, bakgrunn og historie? Hvem er du til å si at Hijab i tillegg til Bunad er feil?

Personlig er jeg utrolig stolt over at Norge er en stat som tar vare på alle folkegrupper; som koker kultursuppe slik at alle skal føle seg hjemme. England har gjort det, og det kan vi og, så sant folk tenker litt lenger enn nesa rekker - men vel, det er vel derfor vi har behov for å styre et land. Jeg syns det dessuten er flott at de bygger moskéer i Norge, for jeg er flau over at et så opplyst land fremdeles annses som et kristent land.

Noen ganger, når jeg tenker igjennom språkdebatten på 1830-tallet, lurer jeg på hvor de får det fra. Norge er blitt slik det er formet. Det er en del av norges historie at vi har vært under dansk styre i 400 år. Selvfølelig har det preget oss. Vi snakker ikke gammelnorsk lenger, og hadde det ikke vært for danskene hadde vi ikke hatt noen tøyler å holde oss i - og ingen rettningslinjer innen språk etter svartedauden. Nå er Norge flerkulturelt, skal vi ikke snart slutte å drømme om å være noe vi aldri har vært?

2 comments :

Lene said...

Jeg er veldig enig med deg, Norge er flerkulturelt og det er for meg selvsagt at vi burde respektere andre nasjonaliteter og religioner, selv om jeg også merker at noen av de gamle tankene av og til henger litt igjen. Det kommer kanskje best frem i at jeg er av dem som mener at på 17. mai er det norskeflagget som burde brukes, ikke andre, siden det er Norges nasjonaldag. Men ved siden av det har jeg ikke noen problemer med det :)

mikaoJ said...

Nasjonalisme er ein kreftsvulst på planeten, og innvandring i seg sjølv er bare positivt. Det er USA på 1800-talet eit fint prov på. Innvandring kombinert med ein moderne velferdsstat er derimot ein rein magnet for uproduktive folk. Noreg bør leggja av seg både nasjonalismen og velferdsstaten.