Tuesday, January 20, 2009

Den fantastiske filmatiseringen av


Jim Harrisons novelle
Lidenskapens Pris(1994)
Orginaltittel: Legends of the Fall


Legends of the Fall kom i 1994 og er regissert av Edward Zwick som er av Amerikansk nasjonalitet. Han har blant annet har regissert filmene The Last Samurai og Blood Diamond.
Legends of the Fall er en allsidig film med både drama, romanse, krig og western som sjangere.
Historien utspiller seg mot slutten av det forrige århundre og ut i 60-årene. Her treffer vi treffer familien Ludlow: Colonel William Ludlow(Anthony Hopkins) lever sammen med sine tre sønner Tristan(Brad Pitt), Alfred(Aidan Quinn) og Samuel(Henry Thomas).
De lever og driver en ranch i Montanas ville landskaper.


Den minste sønnen forlover seg med den vakre Susannah(Julia Ormond) etter et skoleopphold i byen. Dette vekker mange kaotiske følelser i Ludlow-familien.
Filmen fokuserer mest på Tristan, som i alle sine leveår har vært på leting etter seg selv, i en familie som prøver å opprettholde et simpelt levesett i vanskelige og skiftende tider.

Dette melodramatiske familiedramaet ender etter hvert opp i flere tragedier. Vi hører fortellerstemmen, en indianer som bor med familien Ludlow, som sakte men lovende avslører hovedpersonenes skjebner.
Filmen bringer fantastiske virkemidler ved liv og død, kjærlighet og sorg som kombineres med den overveldende og tårefremkallende musikken til James Horner. Dette samt nydelige naturomgivelser som får deg til å føle deg hjemme sammen med karakterene.


Colonel William, faren, er tidligere Oberst. Og når året 1914 kommer yter de tre sønnene sin heroiske innsats. Filmen påvirker både meninger, følelser, og holdninger vi allerede har. En nydelig filmatisering av Jim Harrisons novelle.


Brad Pitt i hans tidligere år, fremdeles i talentutvikling vil sjarmere mange i denne filmen. Han spiller sin interessante karakter med følelser og innlevelse og kler rollen generelt veldig godt. Aidan Quinn har en mer kompleks rolle og gjør denne med glans. Anthony Hopkins. spiller som alltid med brilianse. Men i denne filmen er han farlig nære ved å parodiere seg selv – noe jeg finner positivt.
Personlig er dette min favorittfilm. Jeg har aldri før fått en så omfattende opplevelse av tanker og liv før, som ved denne filmen. Meningsfylte ord, bilder og lys kombinert med ekstremt imponerende skuespill. Filmen i sin ekstase på nesten 3 timer viser et helt mannsliv i variasjon: Tragedie, kjærlighet, drama og krig. Man kan gråte, le og ikke minst lære. Filmen bringer mye fakta og problemstillinger en selv kan stå i forhold til. Dette fanger fort oppmerksomhet om en er i fokus.


Jeg vet det er mange på min egen alder som ikke vil fatte stor interesse av filmen. Mye fordi skuespilleren Brad Pitt er så aktuell at det blir motsatt effekt på ungdommen. Filmen kan på overflaten bli sett på som en typisk ”mamma”-film, men dette kan skyldes at publikum ikke er i fokus eller humør til å se så mye tragedie eller generelt liv. Alt filmatisert med perfeksjon. Fantastiske krigsscener, tårefylte romanser og en familie i oppløsning. Filmen er nok for langvarig og ”normal” for ungdom generelt i dag. Men om flertallet fattet interesse av film som på alle måter er så menneskelig og ikke overdrevet på en positiv måte, så ville denne filmen vært likt av mange fler. Dessuten kan det ha mye med at filmen er gammel, og ikke like lett å finne fram til som all den nye filmen på markedet. Edward Zwick har klart å bringe fram budskapet sitt. Mennesklighet. Det synes godt i filmen om en først setter seg ned og ser den.


Måtte skrive filmannmeldelse i norsken i morres. For andre gang skriver jeg da om Legends of the Fall i bloggen.

Har du sett filmen?
Isåfall, hva syns du og hvor gammel er du?

2 comments :

Katrine T.J. said...

Har ikke sett den ennå, men fikk veldig lyst :3

Catharina said...

haha x) Jeg har ikke gitt spesielt godt bevis for at det ikke er en mamma-film enda da x3