Wednesday, December 17, 2008

Tiggere

17. Desember 2008
Hver gang jeg er i Oslo går jeg forbi tiggere. Av og til ser jeg dem i Lillestrøm også. De sver på bakken inrullet i jakker og pledd ofte så ruset at man skulle tro de allerede hadde reist til den andre siden. En kopp og noenganger en plakat som forteller hva pengene vil gå til. Jeg har så ofte lyst til å bare tømme lommene mine for penger og dele ut til dem alle sammen. Jeg syns så synd på dem. De ha knapt klær å ha på seg. Og overlever dette harde livet bare for å sette neste skudd.

Jeg tenker så mye på dem nå som julen nærmer seg. De har heller ingen å gå til nå. De får mest sansynlig ikke mat på julaften. Lillejulaften, julaften, første juledag, romjula, nyttår og første nyttårsdag vil for dem være slik alle andre dager.

Ofte tenker jeg på hva hver enkelt person sin historie er. Hvorfor har de endt opp på gata? Det handler som regel bare om å gjøre en rekke feil valg. For hvert dårlige valg blir det vanskligere og vanskligere å komme seg unna det hele. Jeg har snakket med en del folk som har vært rusmissbrukere og har kommet seg igjennom rehabilitering og slikt.

Jeg ser for meg at det krever mer styrke enn jeg noengang kommer til å klare å innbille meg.

Det er mange ganger jeg skulle ønske jeg var rik så jeg kunne hjelpe dem alle via rehabilitering. Psyken har jo mye å si på om dem greier det eller ikke. Men jeg skulle likt å prøvd, gitt dem alle en sjans. For det er ikke bare bare å få hjelp via rehabiliteringssenter.

"Det er ventelister, køer og en byråkratisk labyrint som til og med hvilken som helst nykter person ville hatt problemer med å forstå.

Men uansett om jeg er rik eller ikke, så føles det galt å gi penger som går til dop, og like ikke å la vær.

3 comments :

Katrine T.J. said...

Tenker mye på dette jeg også, blir så lei meg når jeg vet at mennesker har det slik. Har pleid å gi noen mynter de gangene jeg har hatt det, men for å være ærlig, vil jeg helle donere penger til Blå kors, frelsesarmeen og lignende.

Eneste er at folk må vite om de tilbudene de har. Har pleid å kjøpe =Oslo også, men i det siste har man bare hatt bankkort, og da får man ikke hulpet så mye.

Tror jeg skal ta ut konanter før jeg drar til Oslo igjen. Muligens på fredag ^^

Nå er jo dette med rehabilitering vanskelig også. Tror ikke jeg hadde klart det med den psyken jeg har, sånn egentlig, om jeg hadde vært midt oppi det.

Uff, nei...
Verden gråter, og det er trist :(

Catharina said...

:/ mhm.. spesielt nå i jula..

Katrine T.J. said...

Ja :(