Saturday, December 13, 2008

Luciadagen

13. Desember 2008
Tenk, i dag er der sikkert barneskolene stappfulle av lys, glitter og hvite kjortler. Barna har sikkert øvd masse, og Lucia er blitt kåret ut. I dag vil de små glede mange. Blandt annet på de lokale gamlehjemmene som pleier å få besøk og få smake de alltid så deilige lussekattene.

Lussekatter

Ingredienser:
200 g margarin
5 dl helmelk
1 g safran/gurkemeie
1 sukkerbit
50 g gjær
1 ts salt
1 1/2 dl sukker
3 ss lunkent vann
2 mellomstore egg
1 kg hvetemel
1 1/2 dl rosiner
1 egg til pensling

Fremgangsmåte:Smelt margarinen, hell i melken og la det bli lunkent. Knus safranen og sukkerbiten i en morter og ha det i deigvæsken.

Smuldre gjæren i en bakebolle. Tilsett salt og sukker, hell på lunkent vann. Rør om. Hell den lunkne safranmelken over den oppløste gjæren, knekk egget oppi og bland det hele godt. Hold av ca 1 dl av melet til utbakingen.

Bland rosinene oppi resten av melet og rør den inn i deigen. Elte deigen kraftig med en tresleiv. Dekk til bollen og la deigen heve 1 - 1 1/2 time.

Varm ovnen til 250 °C. Dekk to stekebrett med bakepapir eller smør dem godt. Ta noen tak i den hevede deigen med tresleiven. Hell den deretter ut på bakebordet og kna den lett. Del deigen i to deler. Skjær deretter hver bit i fire. Del hver fjerdedel igjen i fire. Trill ut hver av bitene, forslagsvis til en S-form.

Legg lussekattene ganske tett på stekebrettene. Pynt med rosiner som trykkes godt fast.La de utbakte lussekattene heve i ca 10 min. Stekes i ca 15 min.

Serveres lune.Luciadagen
Luciadagen er en liturgisk minnedag i den katolske kirkes og i den ortodokse kirkes liturgiske kalendre for en siciliansk martyr. Dagen er innen den katolske kirke mest markert på Sicilia og i Italia, men den er blitt utbredt også utenfor den katolske kirke, ikke minst i Sverige.
Dagen for feiringen av Sankta Lucia faller tidsmessig alltid i adventstiden Selv om dette kirkehistorisk ikke er på grunn av en tilknytning til adventstiden, men rett og slett fordi den hellige Lucia skal ha lidd martyrdøden den 13. desember, oppleves festlighetene, særlig i Skandinavia, nok som en førjulsskikk som er med på å berede grunnen for julefeiringen.

Sankta Lucia
Lucia var en katolsk helgen som led martyrdøden i Siracusa på Sicilia på 300-tallet etter Kristus. Det sies at da hun ble drept, var det en liten stallgutt som så drapet. Han ble da også drept. Det er egentlig både Lucia og denne lille stallgutten vi minnes når prosesjonen går. Først med Lucia og hennes terner, deretter stjerneguttene. Svenskene synger om Staffan Stalledräng
Navnet Lucia stammer fra det latinske ordet Lux, som betyr lys (jf. spansk luz, italiensk luce). St. Lucias martyrdød ble i den katolske kirkens kalender markert på hennes dødsdag den 13. desember.

Eldre Luciafeiring
Da kristendommen kom til Norden, ble dagen en merkedag på primstaven. Elementer fra katolsk tro blandet seg med urgamle tradisjoner, og Lucia ble også blandet sammen med Lucifer, den onde. Til dette kom at i den julianske kalenderen var 13. desember den lengste natta i året. Dermed oppsto tradisjonen om Lussi langnatt, om åsgårdsreia av tusser, troll og underjordiske som for fra hus til hus og passet på at alt var klart til jul. Var det ikke det, kunne åsgårdsreia gjøre hærverk.
I Vest-Sverige ble luciamorgenen feiret med kvinner med hvite drakter og lyskranser i håret, mat og drikke. Denne tradisjonen er muligens av tysk opphav, hvor det var vanlig å kle opp ei jente med hvite klær og lys i håret for som Christkindlein, Kristusbarnet.

Santa Lucia Sangen
Svart senker natten seg
i stall og stuer.
Solen har gått sin vei.
Skyggene truer.
Inn i vårt mørke hus
Stiger med tente lys
Sankta Lucia, Sankta Lucia!

Mørket skal flykte snart
fra jordens daler.
Slik hun et underfullt
ord til oss taler.
Dagen skal atter ny
stige av røde sky
Sankta Lucia, Sankta Lucia!

Natten er mørk og stum.
Med ett det suser
i alle tyste rom
som vinger bruser.
Se på vår terskel står
hvitkledd med lys i hår
Sankta Lucia, Sankta Lucia!

4 comments :

Katrine T.J. said...

Åå! Jeg husker da jeg gikk i barnehagen og på barneskolen, jeg elsket å feire Luciadagen :D Også er Lussekatter utrolig godt :3

Catharina said...

Jaaaa :D!!
Jeg har ikke fått bakt i år :/

Katrine T.J. said...

Ikke jeg heller, men man kan jo alltids bake neste år? :3 Sånn, i januar eller noe :D!

Hmm... Må få bakt peppernøtter også ^^

Catharina said...

x) joa, men da er det ikke julestemning xD
Skal bake pepperkaker i dag, da :D